Z łatwo dostępnych składników przygotujesz danie, które idealnie pasuje na rodzinny obiad lub szybką kolację!
1. W garnku z osoloną wodą ugotuj ziemianki w mundurkach. W między czasie rozgrzej olej na patelni i smaż na nim mięso mielone , które przypraw szczyptą soli oraz pieprzu.
2. Następnie dodaj na patelnię również pokrojony na mała kosteczkę boczek. Całość smaż przez kilka minut, następnie wlej mleko oraz wsyp mąkę. Dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem przez kilka minut co jakiś czas mieszaj.
3. Gdy ziemniaki już wystygną pokrój je na pół, po czym łyżką delikatnie wyciągnij miąższ. Przełóż go do miski, następnie dodaj podsmażone mięso z boczkiem oraz 3-4 łyżki sosu pomidorowego.
4. Jeśli chcesz przypraw jeszcze solą oraz pieprzem, po czym całość bardzo dokładnie połącz ze sobą.
5. Gotowy farsz przełóż do połówek ziemniaków, po czym posyp startym serem .
6. Tak przygotowane ziemniaki układaj w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej posmaruj olejem.
7. Piecz na najwyższej temperaturze do momentu aż góra się zarumieni. Tak przygotowane faszerowane ziemniaki są gotowe!