Pyszne małe bułeczki w kilka minut- rodzina oraz goście będą pod wrażeniem ich pysznego smaku
Potrzebujesz sprawdzonego przepisu na pyszne małe bułeczki, których przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu?
Świetnie trafiłaś, poniższy przepis jest bardzo prosty oraz szybki w przygotowaniu, gdyż w kilka minut upieczesz bułeczki, które swoim smakiem zachwycą nie jedno podniebienie. Spróbuj i przekonaj się jakie są pyszne!
POTRZEBNE SKLADNIKI NA CIASTO:
-
250 ml kefiru
-
Łyżeczka soli
-
400 g mąki
-
2 jajka
-
Łyżeczka cukru
-
3 łyżki oleju roślinnego
-
Łyżka śmietany
-
Łyżeczka proszku do pieczenia
-
sezam
Wszystkie potrzebne składniki są bardzo łatwo dostępne lub posiadasz je w swojej kuchni. Idealne nadzienia do bułeczek to: ziemniaki z grzybami, kiszona kapusta oraz wątróbka. Poniżej znajdziesz przepis na nadzienie z kiełbasy oraz sera.
LISTA SKŁADNIKÓW NA FARSZ:
-
100 g ulubionej kiełbasy lub szynki
-
Ząbek czosnku
-
50 g ulubionego twardego sera
-
Świeże zioła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Na samym początku koniecznie przygotuj ciasto. Płynne składniki wymieszaj z jednym jajkiem , solą, proszkiem do pieczenia oraz cukrem , dokładnie wymieszaj. Stopniowo wsypuj mąkę cały czas mieszając , gotowe ciasto powinno być miękkie oraz elastyczne. Ciasto pozostaw przykryte na około 20 minut w ciepłym miejscu.
2.W między czasie przygotuj nadzienie. Do miski zetrzyj na dużych oczkach kiełbasę, oraz ulubiony żółty ser , po czym dodaj drobno posiekany czosnek oraz zioła. Potrzebna będzie CI foremka sylikonowa na ciasteczka, np. w kształt plastra miodu.
3. Gotowe ciasto przekrój na 4 kawałki, po czym każdy z nich rozwałkuj na 2-2,5 mm.
4.Przygotowaną sylikonową formę posyp mąką. Do formy włóż pierwszy rozwałkowany kawałek ciasta, po czym połóż na nim przygotowany farsz, całość przykryj drugim kawałkiem ciasta. Z tak przygotowanej formy wykładaj po kolei gotowe bułeczki na blachę przykrytą papierem do pieczenia.
5. jajko roztrzep w małej miseczce, po czym pędzelkiem posmaruj każdą bułeczkę, która następnie posyp sezamem. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 20-25 minut. Po tym czasie bułeczki są gotowe!
Ważne:
Jeśli chcesz bułeczki zrobić na słodko, wtedy wykorzystaj nadzienie z twarogu, ulubionego dżemu , albo maku. Sama wybierz jakie najlepiej będą Ci smakowały.