Pyszne rogaliki – Genialny deser dla każdego, bez jajek i mleka w zaledwie 20 minut. Koniecznie musisz spróbować

Nie ma nic lepszego, jak domowe rogaliki z ulubionym nadzieniem i ich zapach unoszący się w całym domu podczas pieczenia. Jeśli jeszcze do tego, wszystkie składniki masz pod ręką nie zostaje nic innego jak podwinąć rękawy i zabrać się do pracy. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej (ale nie gorącej!) wody
  • 1 łyżka cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • słoik ulubionego dżemu lub innego nadzienia

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wysokim pojemniku, rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dodaj cukier i szczyptę soli.

 

2. W osobnej misce, wymieszaj przesianą mąkę z przygotowanym zaczynem, dodaj olej. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto, potem przykryj czysta ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

 

3. Gotowe ciasto, podziel na 3 części. Każdą, rozwałkuj na grubość 0,5 cm i podziel na 8 trójkątów.

 

4. Trójkąty, posmaruj dżemem i zawiń szczelnie ciasto. Uformuj zgrabne rogaliki.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20 minut.  Gotowe!

 

Przed podaniem, posyp je obficie  cukrem pudrem. Smacznego! 

error: Content is protected !!