Pyszne rumuńskie gołąbki – już nie robię tradycyjnych. Te są 100 razy lepsze. Poznaj przepis

Gołąbki zawinięte w liściach kapusty to danie, które jest w Polsce bardzo popularne, ale czasem warto przyrządzić lubianą potrawę w nieco inny sposób niż zazwyczaj.

 

W Rumunii gołąbki również mają wielu zwolenników, ale potrawę przygotowuje się według przepisu, który różni się od tradycyjnej, polskiej receptury. Warto przetestować wersję rumuńską, która jest pyszna i soczysta!

 

Do przygotowania tej potrawy potrzebne będą:

  • Mięso – 250g – najlepiej wybrać wieprzowinę lub mieloną wołowinę, opcjonalnie może być także mięso z indyka
  • Jedna główka kapusty
  • Ryż – 100g
  • Jedna marchewka
  • Jedna cebula
  • Pół szklanki wody
  • Przyprawy: sól oraz pieprz

 

W pierwszej kolejności należy przygotować kapustę poprzez opłukanie w zimnej wodzie, a następnie zająć się oddzielaniem liści.

 

W przypadku problemów z tym punktem przygotowywania potrawy, warto wypróbować pomocny trick – wstawienie kapusty na kilka minut do mikrofali znacznie ułatwi oddzielanie liści.

error: Content is protected !!