Pyszne rumuńskie gołąbki – już nie robię tradycyjnych. Te są 100 razy lepsze. Poznaj przepis

Następnym krokiem jest wstawienie ryżu do gotowania – powinien być półtwardy. W międzyczasie można się zająć warzywami – marchewkę utrzeć na tarce, a cebulę posiekać na drobne kawałki – przygotowane warzywa smażyć na patelni.

 

Kiedy ryż będzie ugotowany, a warzywa usmażone, trzeba je ze sobą wymieszać, a następnie dodać mięsa mielonego i doprawić solą i pieprzem.

 

Przygotowanym farszem nadziać liście kapusty i zawijać. Przygotowywane gołąbki należy wykładać w naczyniu żaroodpornym, na tym etapie można też zacząć nagrzewanie piekarnika do temperatury 200 stopni.

 

Kiedy wszystkie gołąbki będą ułożone w naczyniu to należy je podlać 0,5 szklanki wody, a następnie przykryć folią i piec w piekarniku przez 25 minut.

W czasie oczekiwania na gołąbki należy przystąpić do przygotowywania sosu.

 

Do sosu będą potrzebne następujące składniki:

  • Śmietana – 2 łyżki
  • 100g sera (twardego)
  • Dwa pomidory
  • Cztery ząbki czosnku
  • Pęczek koperku (opcjonalnie pietruszki)

Ser należy zetrzeć, a pomidory i koperek (lub pietruszkę) posiekać na małe kawałki. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.

 

Wszystkie składniki wymieszać razem ze śmietaną i przyprawami. Sosem polać gołąbki. Smacznego.

Czytaj dalej

error: Content is protected !!