Pyszny deser, który zachwyca każdego. Idealnie pasuje na każdą okazje.

Poniżej znajdziesz idealny przepis na deser, który swoim wspaniałym smakiem zachwyci każde podniebienie. Przygotowanie jest bardzo proste oraz szybkie, a potrzebne składniki łatwo dostępnie. Spróbuj i przekonaj się sama jaki jest pyszny!

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 200 g biszkoptów typu lady finger
  • 150 ml mleka

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA KREM:
  • 200 g cukru
  • 5 żółtek
  • 300 g masła

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA PUDDING:
  • 400 ml mleka
  • 10 g cukru waniliowego
  • 40 g budyniu o smaku waniliowym
  • 75 g cukru

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA ŚRODKOWĄ WARSTWĘ:
  • 160 g cukru
  • 75 g mąki
  • 5 białek
  • 250 g orzechów włoskich

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
  • 100 g płatków migdałowych
  • 40 g masła
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 30 ml mleka

 

Przygotowana polewa powinna być w piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut, po czym wystygniętą przechowuj w lodówce około 1 godzinę.

 

WYKONANIE:

1.  Na samym początku wlej mleko na głęboki talerz, po czym namaczaj w nim biszkopty.

2. Do garnka wbij żółtka, następnie dodaj cukier, całość podgrzewaj na małym ogniu przez 8-10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia, następnie wystudź , po czym dodaj miękkie masło i dokładnie całość wymieszaj.

3. Całość mieszaj za pomocą miksera. Odstawa na bok , następnie zacznij w kolejnym garnku przygotowywać budyń. Na początku gotuj mleko, po czym dodaj do niego cukier oraz budyń w proszku. Gotuj do momentu, aż przygotowana masa zacznie gęstnieć, po czym odstaw do ostygnięcia, następnie całość owiń folią.

4. Do garnka z wystudzonym budyniem dodawaj powoli i cały czas mieszając masę z żółtkami. W misce na sztywno ubij białka z dodatkiem cukru, po czym dodaj do ubitej piany drobno posiekane orzechy oraz mąkę. Tak przygotowane włóż do naczynia o wymiarach 22×28 ,który wyłóż papierem do pieczenia.

5. Na wyłożone biszkopty połóż połowę budyniu, następnie krem z orzechami i na to drugą część budyniu , całość przykryj resztą biszkoptów.

 

Tak przygotowane ciasto przechowuj w lodówce. W między czasie przygotuj polewę, którą zrób za pomocą kąpieli wodnej, rozpuść czekoladę z dodatkiem masła oraz odrobiną mleka. Gotową polewę przełóż na przygotowane ciasto. Smacznego!

error: Content is protected !!