Poniżej znajdziesz idealny przepis na deser, który swoim wspaniałym smakiem zachwyci każde podniebienie. Przygotowanie jest bardzo proste oraz szybkie, a potrzebne składniki łatwo dostępnie. Spróbuj i przekonaj się sama jaki jest pyszny!
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
-
200 g biszkoptów typu lady finger
-
150 ml mleka
POTRZEBNE SKŁADNIKI NA KREM:
-
200 g cukru
-
5 żółtek
-
300 g masła
POTRZEBNE SKŁADNIKI NA PUDDING:
-
400 ml mleka
-
10 g cukru waniliowego
-
40 g budyniu o smaku waniliowym
-
75 g cukru
POTRZEBNE SKŁADNIKI NA ŚRODKOWĄ WARSTWĘ:
-
160 g cukru
-
75 g mąki
-
5 białek
-
250 g orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
-
100 g płatków migdałowych
-
40 g masła
-
100 g mlecznej czekolady
-
30 ml mleka
Przygotowana polewa powinna być w piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut, po czym wystygniętą przechowuj w lodówce około 1 godzinę.
WYKONANIE:
1. Na samym początku wlej mleko na głęboki talerz, po czym namaczaj w nim biszkopty.
2. Do garnka wbij żółtka, następnie dodaj cukier, całość podgrzewaj na małym ogniu przez 8-10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia, następnie wystudź , po czym dodaj miękkie masło i dokładnie całość wymieszaj.
3. Całość mieszaj za pomocą miksera. Odstawa na bok , następnie zacznij w kolejnym garnku przygotowywać budyń. Na początku gotuj mleko, po czym dodaj do niego cukier oraz budyń w proszku. Gotuj do momentu, aż przygotowana masa zacznie gęstnieć, po czym odstaw do ostygnięcia, następnie całość owiń folią.
4. Do garnka z wystudzonym budyniem dodawaj powoli i cały czas mieszając masę z żółtkami. W misce na sztywno ubij białka z dodatkiem cukru, po czym dodaj do ubitej piany drobno posiekane orzechy oraz mąkę. Tak przygotowane włóż do naczynia o wymiarach 22×28 ,który wyłóż papierem do pieczenia.
5. Na wyłożone biszkopty połóż połowę budyniu, następnie krem z orzechami i na to drugą część budyniu , całość przykryj resztą biszkoptów.