Pyszny pieczony schab, który rozpływa się w ustach. Szybkie danie, które zawsze smakuje całej rodzinie

Niestety, wielu z nas nie ma czasu na długie stanie przy garach. Dlatego polecam przygotowanie schabu w piekarniku. W szybki oraz bardzo prosty sposób przygotujesz obiad, którym swoją delikatnością rozpływa się w ustach. Zarówno ty jak i Twoja rodzina będziecie pod wrażeniem tak pysznego dania.

LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:
  • 500 g schabu
  • 100 g ulubionego twardego sera żółtego
  • Duża cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • Ulubione przyprawy, sól oraz pieprz

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Na samym początku koniecznie przygotuj naczynie żaroodporne. Następnie włóż do niego pokrojoną cebulę. Na plastry pokrój umyty oraz osuszony schab.

2.Każdy kawałek mięsa ponacinaj tak jak na zdjęciu poniżej. Koniecznie z dwóch stron przypraw mięso solą oraz pieprzem.

 

3.Przyprawiony oraz pokrojony schab włóż do naczynia na cebulę. Przygotuj teraz sos. Do miski włóż starty ser oraz starte ugotowane jajka. Do smaku przypraw solą , pieprze, ulubionymi przyprawami oraz majonezem, po czym dokładnie wymieszaj. Gotowy sos przełóż na mięso w naczyniu żaroodpornym.

4. Całość przykryj folią aluminiową. Następnie piecz w 180 stopniach przez 20 minut. Po upływie tego czasu koniecznie zdejmij folię, po czym włóż ponownie naczynie do piekarnika i piecz jeszcze 10 minut, w tym czasie ser powinien się pięknie rozpuścić oraz zarumienić.

 

Gotowy pieczony schab podawaj z ziemniakami, ryżem oraz surówką ze świeżych warzyw. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!