Pyszny sernik z dodatkiem maku- idealnie przygotowane ciasto pięknie wygląda oraz niesamowicie smakuje podczas Świąt Bożego Narodzenia.

Ten szybki oraz bardzo prosty przepis na sernik z dodatkiem maku jest w mojej rodzie od wielu lat. Nie wyobrażamy sobie, aby go zabrakło na Świętach Bożego Narodzenia. Ciasto to jest bardzo pyszne, a co najważniejsze rozpływa się w ustach z każdym kolejnym kęsem. Koniecznie musisz go przygotować na święta Bożego Narodzenia, gdyż Twoja rodzina oraz zaproszeni goście będą pod wrażeniem tego wspaniałego deseru.

LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW NA PRZYGOTOWANIE CIASTA:
  • 190 g mąki
  • 90 g masła
  • Szczypta soli
  • 80 g cukru

 

SKŁADNIKI POTRZEBNE NA NADZIENIE:
  • 450 ml mleka
  • Jajko
  • 60 g masła
  • 150 g twarogu
  • 90 g cukru
  • 90 g kaszy manny
  • 100 g maku
  • Szczypta soli

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Na samym początku przygotuj średni garnek, po czym wlej do niego mleko, następnie dodaj masło, cukier oraz mak. Całość wymieszaj za pomocą trzepaczki, po czym, podgrzewaj do momentu, aż zacznie wrzeć.

2. Do podgrzanej masy powoli dodawaj kaszę mannę , po czym bardzo dokładnie całość wymieszaj. Gotową masę odstaw na bok, aby całkowicie ostygła.

3.W wysokiej misce wymieszaj Blenderem twaróg ze szczypta soli oraz jajkiem. Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą.

4.Do miski z wymieszanym twarogiem dodaj schłodzoną masę makową. Całość mieszaj do momentu, aż masy dokładnie połączą się sobą.

5.Kolejnym krokiem jest przygotowanie kruchego ciasta. Za pomocą blendera połącz ze sobą masło, szczyptę soli, cukier oraz mąkę. Następnie rękoma zacznij zagniatać ciasto przez kilka minut.

6.Na dno tortownicy połóż papier do pieczenia, następnie ¾ ciasta wyłóż dno oraz boki blachy. Następnie wlej gotową masę twarogowo- makową. Za pomocą szpatułki całość bardzo dokładnie wyrównaj. Górę masy posyp starannie pokruszonym ciastem.

7.Piecz w 180 stopniach przez 45-50 minut. Gdy góra ciasta będzie pięknie rumiana oznacza to , że pyszny serniko – makowiec jest gotowy!

 

8.Po upieczeniu nie wyjmuj ciasta dopóki całkowicie nie wystygnie. Jak będzie całkowicie wystygnięte , koniecznie przechowuj w lodówce minimum godzinę. Życzę smacznego!

Święta Bożego Narodzenia to idealny moment na przygotowanie pysznego ciasta jakim jest sernik z dodatkiem maku. Zarówno Twoja rodzina jak i wszyscy zaproszeni goście będą pod wrażeniem tak pysznego wypieku.

error: Content is protected !!