Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch – Zdradzam sekret dlaczego ciasta w bufetach za czasów PRLu były tak pyszne.

Jeśli nadal nie możesz zapomnieć o smaku muffinki ze stołówki, ten artykuł jest dla Ciebie.

Dzisiaj dowiesz się, jak zrobić ciasto według naszego przepisu. Tak właśnie przyrządzali wykwalifikowani kucharze w stołówkach i bufetach w czasach PRLu. Najsmaczniejsze, miękkie i delikatne ciasta uzyskano właśnie według tego przepisu.

 

Ciasto według naszego przepisu

To ciasto to uniwersalny zestaw zasad, wymagań dyktowanych przez państwo jakości produktów spożywczych, towarów i usług. Może dlatego wszystko było tak smaczne i wysokiej jakości. Pamiętaj tylko o wspaniałych plackach z różnymi nadzieniami, które były sprzedawane na każdym kroku. Teraz nie są już produkowane.

Testowa receptura została zachowana do dziś. A każda gospodyni domowa może upiec pyszne wypieki, zachowując proporcje. Co ciekawe, do tego przepisu nie będą potrzebne żadne jajka ani mleko. Dlatego ciasta okaże się nie tylko smaczne, ale także budżetowe.

 

Składniki

  • 170 ml ciepłej wody
  • 10 g drożdży
  • 20 g cukru
  • 5 g soli
  • 10 g masła (można zastąpić margaryną lub olejem roślinnym)
  • 310 g mąki

 

Przygotowanie

error: Content is protected !!