Dlatego też z czystym sumieniem, polecam ten sprawdzony przepis na racuchy, które najlepiej smakują z kwaśną śmietaną lub ulubioną, domową konfiturą owocową. Moja najmłodsza pociecha, najbardziej lubi racuchy na kefirze, posypane tylko cukrem pudrem. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W głębokiej misce, ubij jajko z cukrem i solą. Kefir, przelej do małego garnka i doprowadź do wrzenia na małym ogniu – nie gotuj!
2. Teraz, stopniowo, cienkim strumieniem, wlewaj kefir do masy jajecznej i szybko, energicznie mieszaj trzepaczką. Potem, dodaj przesianą mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko dokładnie mikserem – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
3. Smaż racuchy na rozgrzanej patelni z olejem pod przykryciem z każdej strony na złoty kolor.
4. Przed podaniem, odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym i układaj je obok siebie do przestygnięcia. Dzięki temu, racuchy nie opadną i pozostaną lekkie i puszyste. Gotowe!