Już od bardzo dawna w moim domu jest przygotowywana ta mięsna rolada, i za każdym razem wszyscy są zachwyceni jej smakiem oraz pięknym zarumienionym wyglądem.
1.W półpierścienie pokrój obraną cebulę, następnie bardzo drobno posiekaj obrany czosnek.
2.Do małej miseczki przenieś czosnek, następnie dodaj do niego oregano, bazylię , pietruszkę, bułkę tartą oraz sól, całość bardzo dokładnie połącz ze sobą. Następnie wbij całe jajko, oraz dodaj starty ser, ponownie całość wymieszaj.
3.Wzdłóż włókiem przekrój mięso, ale pamiętaj aby nie nacinać do końca. Mięso nie powinno mieć grubości większej niż 1 cm. Tak przygotowane przypraw solą oraz pieprzem.
4.Na całej powierzchni mięsa rozłóż gotowy farsz. Pamiętaj, aby zostawić 2 cm czystej krawędzi.
5.Tak przygotowane mięso powoli zwijaj w rulon , staraj się aby farsz nie wypadł.
6.Za pomocą nitki kulinarnej zwiń cała roladę.
7.Pokrojoną wcześniej cebulę połóż na dno patelni, po czym na niej umieść przygotowane mięso , tak aby szew był w dół. Całość polej sokiem pomidorowym oraz białym winem. Za pomocą foli aluminiowej owiń całą powierzchnię patelni, po czym umieść ją w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Tak przygotowaną roladę piecz przez 2 godziny.
8. Gdy czas zacznie się kończyć, koniecznie zdejmij folię i piecz jeszcze przez 20 minut, wtedy skórka będzie chrupiąca i przyrumieniona.
Tak przygotowana rolada rozpływa się w ustach, życzę smacznego!