Poniżej, znajdziesz przepis na doskonałe rogaliki z dżemem, jednak w zależności od upodobań, możesz również przygotować nadzienie z makiem lub jabłkami z cynamonem. Święta w moim domu bez nich nie istnieją. Do dzieła!
1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
2. W dużej misce, przesianą mąkę wymieszaj z pozostałym cukrem, solą i 1 jajkiem. Następnie, dodaj zaczyn drożdżowy, miękkie masło, wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto.
3. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
4. Po tym czasie, podziel je na 12 części i uformuj z nich kulki. przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.
5. Każdą kulkę, rozwałkuj na cienki, podłużny placek nieco większy niż dłoń.
6. Na brzegu, nałóż porcję i zawiń sklejając brzegi. Odstającą część ciasta natnij w kilku miejscach i owiń nim rogaliki – jak na zdjęciu.
7. Rogaliki, przełóż na blaszkę, przykrytą papierem do pieczenia i odstaw ponownie na 15 minut. Potem, wysmaruj je na całej powierzchni roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem lub cukrem.
8. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 20-25 minut. Gotowe!
Pyszne rogaliki z dżemem, pięknie ozdobią Twój świąteczny stół i zachwycą wszystkich wyjątkowym smakiem. Smacznego!