Rolada boczkowa z rękawa – Genialny smak i doskonała przekąska na świąteczny stół dla każdego.

To prawdziwe cudo, przygotowane z boczku jakie dotąd jadłam. Idealne zarówno na świąteczny stół, jak i na każdą inną uroczystość.

 

Przepis polecam miłośnikom aromatycznych i oryginalnych przekąsek z bekonem w roli głównej. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg boczku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz czarny do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Boczek bez skóry pokrój w kostkę o grubości 1 cm i przełóż do miski. Następnie, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, sól i pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.

 

2. Po tym czasie, dodaj jajko, ponownie wymieszaj i podziel zawartość miski na dwie równe części. Każdą część, włóż do osobnego rękawa, ciasno zawiń wypuszczając powietrze i zabezpiecz brzegi. Oba rękawy ułóż na blaszce do pieczenia.

 

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 170 ° C, na 1 godzinę. Po całkowitym wystudzeniu, obciąż boczki ciężarkiem o wadze 1 kg. i wstaw do lodówki na całą noc. Gotowe!

 

Przed podanie zdejmij folię, pokrój na 1 cm. plastry i podawaj z musztardą lub chrzanem. Smacznego!

error: Content is protected !!