Banalnie prosta w przygotowaniu i nie wymagająca trudno dostępnych składników rolada, doskonale sprawdzi się w roli przystawki lub przekąski na każdą okazję. Tego smaku nie da si ę łatwo zapomnieć. Do dzieła!
1. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie odsącz i odstaw do wystygnięcia.
2. Gotowanego fileta z kurczaka pokrój drobno, dodaj serek śmietankowy, groszek, dopraw do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i zblenduj na gładką masę.
3. Obraną cebulę, pokrój w drobną kostkę, umyte pieczarki posiekaj. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż cebulę i pieczarki. Gdy cebula się zarumieni, dodaj ryż i smaż do czasu, aż cała woda odparuje. Gotowe nadzienie odstaw do wystygnięcia, a następnie zblenduj na jednolitą, gładką masę.
4. Na blacie roboczym, rozłóż folię aluminiową, a na niej cienką warstwę masy mięsnej z groszkiem. Następnie, ułóż warstwę nadzienia, zostawiając margines ok 2 cm. od krawędzi. Na koniec, posyp na całej powierzchni posiekanymi orzechami i koperkiem.
5. Delikatnie zwiń całość w ciasny rulon i owiń folią. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Gotowe!
Przed podaniem, udekoruj roladę suszoną żurawiną, świeżo mielonym kolorowym pieprzem, ziarnami granatu lub posiekanym świeżym koperkiem.