Rolada marchewkowa – Lekka, zdrowa i banalnie prosta przekąska lub pyszny deser dla każdego i na każdą okazję

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis, podeszłam do niego nieco sceptycznie. Rolada marchewkowa? – pomyślałam…

 

Nigdy nie zapomnę swojego zaskoczenia, kiedy jej spróbowałam. Uwielbiam eksperymentować w kuchni i zaskakiwać swoich bliskich kulinarnymi nowinkami, dlatego z prawdziwą przyjemnością serwuję ją nie tylko dla bliskich, ale również na najróżniejsze, uroczyste i świąteczne okazje. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 750 gramów marchwi,
  • 1,5 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 5 kurzych jaj,
  • 1 łyżka cukru (jeśli ciasto ma być przygotowanie do słodkiego nadzienia),
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i przyprawy do smaku.

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE (słone):
  • 200 gramów twarogu,
  • 3 ząbki czosnku.
  • 1 pęczek kopru lub szczypiorku i natki pietruszki,
  • sól,

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE (słodkie):
  • 200 gramów twarogu,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • szczypta startej laski wanilii,
  • 2 łyżki cukru.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie, podsmaż ją na rozgrzanej patelni z masłem do miękkości. Potem zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.

2. W misce, ubij oddzielone od białek żółtka z solą, kurkumą oraz przyprawami i wymieszaj z marchewką.

3. W osobnej misce, ubij białka z solą i sokiem wyciśniętym z cytryny na sztywno. Potem, delikatnie wymieszaj ją z masą marchewkową. Przełóż masę na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem.

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 15 minut.

5. W tym czasie, przygotuj nadzienie:

 

Jeśli lubisz nadzienie SŁONE: Wymieszaj twaróg z posiekanymi ziołami i czosnkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

Jeśli wolisz nadzienie SŁODKIE: Wymieszaj twaróg z cukrem, rodzynkami i wanilią.

 

6. Ciasto marchewkowe, przełóż na folię spożywczą i wyłóż na nie, równomiernie przygotowane nadzienie. Z pomocą folii, zawiń całość w ciasny rulon i wstaw do lodówki na 20 minut. Gotowe!

 

Przed podaniem, podziel roladę na porcje i wołaj bliskich do stołu. Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie, więc podziel się tym przepisem ze znajomymi. Smacznego!

error: Content is protected !!