Roladki drobiowe z serem – Sam zapach przywoła do stołu każdego domownika

Nie ma delikatniejszego mięsa, niż filet z kurczaka. Ze wszystkich możliwych i dostępnych rodzajów mięsa, moje dzieci najbardziej uwielbiają pierś z kurczaka. Mogły by je jeść na obiad codziennie.

 

 

Pyszne, delikatne i soczyste roladki z piersi kurczaka, nadziewane serem to prawdziwy hit na moim stole. Przygotujesz je szybko i w bardzo łatwy sposób. To idealne rozwiązanie dla każdej zapracowanej mamy. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 60 g twardego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • olej roślinny

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyte i oczyszczone filety z kurczaka, przetnij wzdłuż na cienkie kotlety. Delikatnie rozbij je tłuczkiem i dopraw solą i pieprzem.

2. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Potem wymieszaj ją z ze startym serem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i majonezem. Dopraw solą i dokładnie wymieszaj.

3. Na każdy, rozbity kotlet z fileta, nałóż porcję farszu i zawiń ciasno w rulonik. Aby mieć pewność, że się nie rozwiną, możesz je związać nitką lub spiąć wykałaczkami.

4. Teraz podsmaż roladki na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor, a następnie zdejmij nitkę. Potem poukładaj je w naczyniu żaroodpornym, podlej wodą lub bulionem warzywnym i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 15-20 minut.

 

Roladki najlepiej smakują na gorąco, a ciągnący się ser to prawdziwy rarytas dla naszych pociech. Mogą być samodzielnym daniem obiadowym oraz pyszną przekąską na każdą okazję.

 

Spróbuj i przekonaj się sama! Smacznego!

error: Content is protected !!