Roladki schabowe z cebulą – Genialne danie obiadowe, dla miłośników mięsnych nowinek

Jeśli znudziły Cię tradycyjne schabowe, a zrazy stanowią nie lada wyzwanie – ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Pamiętaj, że w kuchni zawsze możesz eksperymentować i odważnie łączyć tradycyjne dania z nie banalnym sposobem ich przygotowania i podania. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 400 g mięsa wieprzowego (np. schab)
  • 250 g pieczarek
  • 150 g mąki
  • 4 średnie cebule
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 300 g 20% kwaśnej śmietany
  • Pęczek koperku
  • 2 łyżeczki startego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki oleju roślinnego

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój je w plastry o grubości 1 cm. Doprawione solą i pieprzem plastry mięsa, rozbij tłuczkiem i odstaw na 15 minut.

2. Obraną cebulę (3 szt.), pokrój w piórka. W misce, wymieszaj olej, ocet, sól i cukier.

 

3. W przygotowanej marynacie, wymieszaj cebulę i odstaw na 10 minut.

4. Po tym czasie, wyjmij cebulę z marynaty. Na każdy plaster mięsa, ułóż porcje marynowanej cebuli i zawiń jak tradycyjne zrazy (możesz zabezpieczyć brzegi wykałaczkami).

 

5. Tak przygotowane roladki, obtocz w mące i smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Gotowe roladki, przełóż do garnka lub głębokiej patelni.

6. Na tej samej patelni, podsmaż pozostałą, drobno pokrojoną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy cebula się zeszkli, dodaj śmietanę, posiekany koperek, podlej wodą i zagotuj.

7. Gdy sos nieco zgęstnieje, zalej nim roladki w garnku tak, aby całkowicie je przykrywał i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. Gotowe!

 

Nadziewane roladki z pysznym kremowym sosem, doskonale smakują w towarzystwie puree ziemniaczanym i zestawem surówek z świeżych warzyw. Smacznego!

error: Content is protected !!