Rurki z Bitą Śmietaną, według tego sprawdzonego przepisu smakują jak z najlepszej cukierni w mieście

Doskonale pamiętam z dzieciństwa najpyszniejsze rurki z bitą śmietaną, które musiałam zawsze wystać w długiej kolejce.

 

Dla takich rurek jednak, warto poświęcić każdą wolną minutę i nawet godzinę swojego cennego czasu. Pięknie wyglądają i smakują wyśmienicie, dokładnie tak jak przed laty… Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 250 g margaryny
  • 4 łyżki mąki
  • 3-4 żółtka

 

SKŁADNIKI NA BITĄ ŚMIETANĘ:
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 0,5 łyżki stołowej cukru

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Margarynę utrzyj z mąką, dodaj żółtka, śmietanę i zagnieć jednolite ciasto.

2. Gotowe ciasto, wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

 

3. Po tym czasie, rozwałkuj cienko ciasto i pokrój w wąskie paski.

4. Paski ciasta, owiń wokół stożkowych form.

5. Stożkowe formy, możesz również wykonać samodzielnie z papieru. Nadaj mu tylko stożkowy kształt i wewnątrz sklej taśmą klejącą.

6. Piecz ciasto na formach w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, przez 25-30 minut.

7. W tym czasie, ubij na sztywno śmietanę z cukrem. Domowe rurki, możesz również wypełnić ulubionym kremem. Gotowe!

 

Upieczone rurki, wypełnij bitą śmietaną i posyp obficie cukrem pudrem. Smacznego!

error: Content is protected !!