Sajgonki po Polsku – Wprowadź do swojego domu odrobinę egzotyki w mistrzowskim wykonaniu

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Nie ma nic wspanialszego, jak uśmiechnięte buzie bliskich, kiedy serwujesz coś wyjątkowego.

 

Oczywiście z tradycyjnymi sajgonkami, nie mają zbyt wiele wspólnego, jednak połączenie tradycyjnych smaków w egzotycznej odsłonie zaskoczy wszystkich bez wyjątku. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 szklanka marchewki (startej)
  • 2 szklanki kapusty (posiekanej)
  • łyżka imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 500 g fileta z kurczaka
  • Olej do smażenia
  • ciasto francuskie (może być przygotowane samodzielnie lub kupione w sklepie)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania farszu: Zmielonego fileta z kurczaka, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem wraz z imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie, dodaj kapustę, marchewkę, cebulę i dobrze wymieszaj. Smaż całość na małym ogniu przez 5 minut.

2. W miseczce, wymieszaj mąkę z wodą. Taka mieszanka, pomoże nam zalepić brzegi ciasta francuskiego i nada przekąsce ostatecznego kształtu.

 

3. Ciasto francuskie delikatnie rozwiń i rozwałkuj. Następnie podziel je na równej wielkości kwadraty. Na środku każdego ułóż porcję farszu i zawiń jak sajgonki, łącząc brzegi mieszanką wody z mąką.

4. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony i podawaj na gorąco. Smacznego!

error: Content is protected !!