1. W misce, wymieszaj oliwę z oliwek, ocet winny, cukier, musztardę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy składniki połączą się ze sobą – odstaw na 20 minut.
2. Jajka ugotuj na twardo, ziemniaki umyj ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Fasolę odsącz z zalewy, a następnie zalej ją wrzątkiem na 6 minut i szybko zahartuj zimną wodą na sitku.
3. Na talerzy do serwowania, ułóż liście sałaty i skrop octem winnym, potem na brzegu talerza układaj pokrojone w talarki ziemniaki i jajka, a pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
4. Odcedzoną z zalewy fasolę i fasolkę szparagową wymieszaj, dodaj pokrojone w plasterki oliwki i wymieszaj.
5. Ułóż mieszankę na środku talerza, a na niej rozdrobnionego tuńczyka i polej całość przygotowanym wcześniej dressingiem. Gotowe!