Jedzenie ma przede wszystkim smakować, ale jeśli jeszcze dodatkowo wygląda pięknie to już rewelacja. Tej pysznej, wielokolorowej sałatce nikt się nie oprze. Stanowić ona będzie nie tylko pyszny posiłek, ale i ozdobę każdego stołu, na którym zostanie postawiona.
Poniżej prezentujemy przepis na rewelacyjną sałatkę, które nie tylko znakomicie smakuje, ale poza tym jest pełna barw i aromatów. Danie to doskonale sprawdzi się zarówno podczas codziennych posiłków celebrowanych w rodzinnym gronie, jak i na większych uroczystościach. Jest proste w wykonaniu, ale już sam jego wygląd robi duże wrażenie. Docenia je każdy smakosz.
Przed podaniem warto przez około 30 minut schłodzić sałatkę w lodówce. Dzięki temu zabiegowi smaki będą mogły się wymieszać i sałatka będzie jeszcze smaczniejsza.
Poniżej składniki potrzebne do zrobienia tej przepysznej sałatki.
Składniki:
- 500g wędzonego mięsa z kurczaka
- 150g sera żółtego w kawałku (twardego)
- 3 jajka
- 300g pieczarek
- 2 pomidory
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Jajka ugotować na twardo. Poczekać aż wystygną, obrać i pokroić w kostkę.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu
- Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć. A następnie wymieszać z cebulą i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Pozostawić do ostygnięcia.
- Ser żółty zetrzeć, najlepiej na tarce z małymi oczkami.
- Mięso z kurczaka pokroić w cienkie paseczki, a pomidora w plasterki.
- Składniki układać warstwowo w następującej kolejności: kurczak, 1/3 majonezu, ser żółty, połowa pokrojonych jajek, 1/3 majonezu, ostudzone pieczarki z cebulą, reszta pokrojonych jajek, reszta majonezu, pomidory.