Sałatka „Spaghetti” – Aromatyczna i lekka sałatka dla każdego i na każdą okazję. Najlepsza jaką jadłam, dlatego robię ją przynajmniej raz w tygodniu

Genialna propozycja dla zapracowanych Pań domu, które ponad wszystko cenią swój czas spędzony w kuchni oraz nie lubiących marnotrawstwa.

 

Do przygotowania sałatki „Spaghetti”, możesz z powodzeniem wykorzystać makaron, który został z obiadu dnia poprzedniego. Aromatyczne dodatki i przyprawy zmienią resztki w nowe, sycące i smaczne danie, idealne jako przekąska lub lekka kolacja dla całej rodziny. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek pietruszki
  • 5 łyżeczek octu balsamicznego
  • sól morska do smaku
  • papryka mielona do smaku
  • 1 szczypta cukru
  • mielony czosnek do smaku
  • 2 łyżki parmezanu
  • oliwa z oliwek do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Makaron, ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedź i wystudź.

2. Pomidorki koktajlowe, pokrój w kosteczkę, szczypiorek posiekaj. W miseczce, wymieszaj ocet z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i szczyptą cukru.

 

3. Wymieszaj makaron z pokrojonymi pomidorkami, szczypiorkiem, przygotowanym dressingiem i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Gotowe!

 

Przed podaniem, polej sałatkę oliwą i posyp startym na tarce o drobnych oczkach parmezanem. W razie potrzeby dopraw do smaku solą, pieprzem i wymieszaj. Smacznego!

error: Content is protected !!