Sałatka z wątróbką i ogórkiem – Wyjątkowe połączenie smaków sprawia, że wprost nie można jej się oprzeć

Genialna sałatka z kilku podstawowych, tanich i łatwo dostępnych składników, doskonała na każdą okazję i dla każdego.

 

Jeśli nie przepadasz za wątróbką wołową, możesz z powodzeniem zastąpić ją wieprzową lub drobiową. Smak sałatki się nie zmieni, a ty nie będziesz musiała zmieniać swoich preferencji. A wszystkim ceniącym swój czas spędzony w kuchni, polecam ugotować wątróbkę dzień wcześniej. Dzięki temu, pyszna sałatkę przygotujesz ekspresowo. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • Wątróbka wołowa – 0,5 kg
  • Marchewka – 1 szt.
  • Cebula – 2 szt.
  • Ogórki kiszone – 200 g
  • Majonez do smaku
  • Pieprz czarny mielony do smaku
  • Sól do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Wątróbkę umyj, oczyść i ugotuj w garnku z wodą do miękkości. Potem ją przestudź i pokrój w cienkie paski.

2. Cebulę obierz, pokrój w pół piórka, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Ogórki kiszone, pokrój w cienkie paski.

3. W dużej misce, wymieszaj wszystkie składniki, dopraw do smaku solą, pieprzem, majonezem i wymieszaj. Gotowe!

 

Sałatka doskonale nadaje się na lekką i zdrową przekąskę lub pyszną kolację dla całej rodziny. Smacznego!

error: Content is protected !!