Pyszne i lekkie sałatki z pieczarkami – nie tylko dla tych na diecie

Składniki

  • 300 g pieczarek
  • 250 g szynki
  • 100 g twardego żółtego sera
  • 120 g fasolki z puszki
  • 80 g kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy
  • masło do smażenia

Przygotowanie

Obierz pieczarki, pokrój je w grubsze plastry i smaż na maśle. W międzyczasie zetrzyj ser na tarce (na drobnych oczkach), a szynkę pokrój na wąskie paski. Zdejmij z patelni podsmażone pieczarki, następnie umieść na niej pokrojoną szynkę i smaż przez kilka minut.

Tak przygotowane pieczarki, ser oraz szynkę umieść w misce, dodaj fasolkę i kukurydzę (wcześniej opłucz warzywa z zalewy). Zrób dressing do sałatki: wymieszaj jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą i przyprawami. Polej sałatkę sosem i wymieszaj, dopraw ewentualnie do smaku.

Sałatka z pieczarkami i kurczakiem

Składniki

  • 150 g pieczarek
  • 1 podudzie z kurczaka
  • 200 g kapusty pekińskiej
  • pomidorki koktajlowe (5-7 sztuk)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (możesz zamienić go na majonez)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1,5 łyżki orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy

Przygotowanie

Natrzyj mięso dowolnymi przyprawami i upiecz je do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry i podsmaż na łyżeczce oliwy. Upieczone mięso podziel na mniejsze kawałki. Pomidorki umyj i pokrój na połówki, kapustę posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki i polej dressingiem przygotowanym z jogurtu i musztardy. Wierzch sałatki posyp drobno posiekanymi orzechami. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Content is protected !!