Doskonałe połączenie schabu z warzywami i aromatyczną cebulą sprawia, że nie można mu się oprzeć. Zachwyci smakiem każdego bez wyjątku. Do dzieła!
1. Obrane 3 cebule, pokrój w piórka i ułóż na całej powierzchni, wysmarowanej olejem blaszki do pieczenia. Umyty i osuszony ręcznikiem papierowym schab, pokrój w grube plastry i każdy ponacinaj dodatkowo w kształt siatki.
2. Ponacinane plastry schabu, dopraw do smaku solą, pieprzem z każdej strony i poukładaj na wierzchu cebuli.
3. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż pozostałą cebulę pokrojoną w kosteczkę na złoty kolor, a następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i smaż razem do miękkości.
4. Gotowe pieczarki z cebulą, ułóż na plastrach schabu.
5. Na wierzchu, poukładaj pokrojone w plasterki pomidory.
6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 50 minut.
7. Po tym czasie, wyjmij mięso z piekarnika i posyp startym na tarce o grubych oczkach serem. Piecz przez kolejne 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Gotowe!