Doskonałe mięsko na każdą okazję i dla każdego, świetnie smakuje w towarzystwie zarówno ziemniaków i ryżu, jak i z świeżym pieczywem. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paseczki, cebulę pokrój w piórka, pieczarki i ogórki, pokrój w plasterki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub posiekaj.
2. Mięso umyj, oczyść, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry o grubości 1-1,5 cm. Każdy plaster schabu, posyp pieprzem, pieprzem cayenne, solą, słodką mieloną papryką i majerankiem. Podsmaż kotlety na rozgrzanej, dużej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Przełóż usmażone mięso na talerz.
3. Na patelnię po smażeniu kotletów, dodaj trochę oleju i podsmaż pokrojoną wcześniej cebulę, jak się zeszkli czosnek, a na koniec pieczarki.
4. Smaż całość do czasu, aż cała woda z pieczarek odparuje.
5. Teraz, ułóż na podsmażonych warzywach mięsne kotlety i paprykę. Gdy mięso się rozgrzeje, a papryka podsmaży – dodaj pomidory z puszki, przykryj patelnię pokrywką i duś przez 15 minut.
6. Pod koniec duszenia, zdejmij pokrywkę i zostaw na małym ogniu, aby woda odparowała i sos zgęstniał. Jeśli jest taka potrzeba – dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe!