Schab z warzywami po bałkańsku – Aromatyczne, delikatne i kruche mięsko z tymi dodatkami sprawi, że nikt nie przejdzie obok niego obojętnie

Nie ma nic lepszego, niż aromatyczne, kruche i delikatne mięsko z warzywami, które przygotujesz szybko i z prawdziwą przyjemnością dla swoich bliskich.

 

Doskonałe mięsko na każdą okazję i dla każdego, świetnie smakuje w towarzystwie zarówno ziemniaków i ryżu, jak i z świeżym pieczywem. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 600 g schabu bez kości,
  • 250 g pieczarek,
  • 4 papryki w tym 2 czerwone, 1 żółta i 1 pomarańczowa,
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórki,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 większe ogórki kiszone albo konserwowe,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • odrobina pieprzu typu chili cayenne,
  • mąka pszenna do oprószenia mięsa,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paseczki, cebulę pokrój w piórka, pieczarki i ogórki, pokrój w plasterki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub posiekaj.

2. Mięso umyj, oczyść, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry o grubości 1-1,5 cm. Każdy plaster schabu, posyp pieprzem, pieprzem cayenne, solą, słodką mieloną papryką i majerankiem. Podsmaż kotlety na rozgrzanej, dużej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Przełóż usmażone mięso na talerz.

 

3. Na patelnię po smażeniu kotletów, dodaj trochę oleju i podsmaż pokrojoną wcześniej cebulę, jak się zeszkli czosnek, a na koniec pieczarki.

4. Smaż całość do czasu, aż cała woda z pieczarek odparuje.

 

5. Teraz, ułóż na podsmażonych warzywach mięsne kotlety i paprykę. Gdy mięso się rozgrzeje, a papryka podsmaży – dodaj pomidory z puszki, przykryj patelnię pokrywką i duś przez 15 minut.

6. Pod koniec duszenia, zdejmij pokrywkę i zostaw na małym ogniu, aby woda odparowała i sos zgęstniał. Jeśli jest taka potrzeba – dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe!

 

Tak przygotowany schab z warzywami po bałkańsku, podawaj na gorąco z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!

error: Content is protected !!