Serdelki w sosie cygańskim – Doskonałe danie obiadowe lub ciepła kolacja dla całej rodziny

Muszę przyznać, że parówki w moim domu, nawet te najlepszej jakości, nie cieszą się dużym uznaniem. Jednak jeśli serwuję je moim bliskim w sosie cygańskim, według tego sprawdzonego przepisu, znikają ze stołu błyskawicznie. Dlatego zawsze robię podwójną porcję, aby uśmiech na ich twarzach gościł nieco dłużej…Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Serdelki 500 g
  • Papryka czerwona 2 szt.
  • Cebula 2 szt.
  • Pieczarki 400 g
  • Ogórki konserwowe 6 szt.
  • Pomidory w puszce 200 g
  • Koncentrat pomidorowy 4 łyżki
  • Słodka mielona papryka 1 łyżeczka
  • Olej słonecznikowy 4 łyżki
  • Czerwona mielona ostra papryka 0,5 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę. Następnie, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i duś do czasu, aż woda odparuje.

 

2. Potem, dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i pokrojone w grube plastry ogórki konserwowe. Dopraw do smaku słodką mieloną papryką, solą i pieprzem. Duś na małym ogniu przez 3 minuty.

 

3. Serdelki, ponacinaj pod ukosem w trzech miejscach i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!

 

Serdelki wraz z sosem cygańskim, podawaj na gorąco w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!

error: Content is protected !!