Sernik Dyniowy – To najzdrowsza wersja sernika jaka istnieje
862
Najczęściej sernik przygotowujemy na bazie biszkoptu, jednak jest wiele odmian, które nie wymagają pieczenia.
Pokażę wam jak zrobić sernik dyniowy, który będzie smakował na pewno miłośnikom dyni i wielbicielom diet. W tym przepisie nie ma mąki i cukru co wpływa na to, że jest dietetyczny i zdrowy.
Jestem pewna, że przepis spodoba się fanom dyni.
SKŁADNIKI:
500 gram dyni
250 gram twarogu
3 jaja
50 gram kwaśnej śmietany
2 łyżki miodu
70 gram kaszy manny
1 łyżka skrobi ziemniaczanej.
PRZYGOTOWANIE:
1. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i gotujemy przez 15 minut pod przykryciem. Wyłączamy ogień i pozostawiamy na kuchence jeszcze przez 10 minut.
2. Mieszamy twaróg z żółtkami, dodajemy śmietanę, kaszę mannę, skrobię i miód, wszystko dokładanie mieszamy, aż uzyskamy gładką masę.
3. Dynię miksujemy blenderem i dodajemy do twarogu. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z twarogiem.
4. Blaszkę przykrywamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej masę. Pieczemy w piekarniku w 170°C przez 45-60 minut.
5. Sernik przechowuj w lodówce, żeby się scalił.
Gotowy sernik możesz polać miodem i udekorować miętą.