Pięknie prezentuje się na stole, nawet tym najbardziej uroczystym i smakuje wyjątkowo. Genialne połączenie dwóch fantastycznych wypieków makowca i sernika, który w pamięci zostanie na dłużej. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W małym garnku, do zimnego mleka dodaj mak, cukier i masło. Wymieszaj trzepaczką, a następnie doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, często mieszając.
2. Do gorącej mieszanki, dodawaj małymi porcjami kaszę mannę, wymieszaj i zdejmij z ognia. Odstaw na 20 minut.
3. W misce, wymieszaj twaróg z jajkiem i szczyptą soli. Z pomocą blendera, utrzyj na gładką masę.
4. Teraz, połącz ze sobą masę twarogową z masą makową i utrzyj blenderem.
5. Czas na ciasto kruche: Utrzyj masło z cukrem, dodaj szczyptę soli i mąkę. Zagnieć gładkie ciasto.
6. Gotowe ciasto, przełóż równomiernie i lekko dociskając połowę ciasta do tortownicy o średnicy 18 cm., przykrytej papierem do pieczenia.
7. Wyłóż masę twarogowo-makową, a wierzch przykryj startą na tarce drugą połową ciasta.
8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez 45-50 minut. Wierzch ciasta powinien być dobrze zarumieniony.
Uwaga! Ciasto pozostaw w formie do czasu, aż całkowicie wystygnie. Dopiero wtedy wstaw je do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Gotowe!
Doskonały deser, świetnie smakuje z filiżanką popołudniowej, aromatycznej kawy lub herbaty. Smacznego!