W wielu sklepach istnieje dużo produktów seropodobnych, które nie świadomie niestety kupujemy.
Na rynku można zauważyć wiele rodzajów serów, pod którymi aż uginają się pułki.
W każdym sklepie możemy zauważyć takie sery, jak topione, sery żółte, białe, z dziurami lub bez. Ich różnica nie polega tylko na cenie.
W jaki skuteczny sposób odróżnić prawdziwy ser?
Niestety wiele firm nie zwraca uwagi na jakość , ale na ilość. Dlatego coraz więcej serów zawiera w swoim składzie konserwanty, barwniki oraz ulepszacze. Na pewno można zauważyć że prawdziwy ser jest dużo drożdży , gdyż na jego wyprodukowanie potrzeba znacznie większej ilości mleka, np. na wyprodukowanie kilograma żółtego sera potrzebne jest 10-12 litrów mleka, a do produkcji białego sera 2-4 litrów.
Natomiast producenci wszystkich seropodobnych produktów, starają się wyprodukować takie sery, które smakują podobnie, jednak do ich produkcji daje się znacznie mniej mleka. Dzięki Unii Europejskiej wiemy, że produkt , który w swoim składzie ma 100 % mleka jest nazwany serem. W przeciwnym wypadku, gdy zawiera różne dodatki jest to produkt seropodobny.
Takie produkty noszą nazwę np. gouda, edamski lub plasterki serowe, można więc zauważyć , że w ich nazwie nie pojawia się kluczowe słowo ser.
Bardzo często można znaleźć również takie nazwy jak dojrzewający lub żółty podpuszczkowy. Pewnie bardzo często właśnie takie produkty kupowałaś?!
Produkty seropodobne zawierają takie substancje jak:
-
Tłuszcz roślinny
-
Modyfikowana skrobia kukurydziana
-
Serwatki
-
Białka mleka
-
Mleko w proszku
-
Cytrynian sody (E 331 )
-
E 575
-
E 339
-
E 450
-
E 452
-
E 330
-
Oraz różnego rodzaju konserwanty
Jak rozpoznać w sklepie prawdziwy pyszny ser?
1.Koniecznie czytaj etykiety
Na samym początku przypatrz się dobrze nazwie, po czym przeczytaj cały skład. Prawdziwy ser powinien zawierać w swoim składnie mleko, sól oraz kwas mlekowy.
2.Przypatrz się czy ser żółty odtłuszczony zawiera tłuszcz roślinny.
Gdy kupujesz ser na wagę, zawsze możesz poprosić o jego etykietę.
3.Zwróć uwagę na znaki PL oraz WE , które oznaczają pochodzenie polskie oraz że są objęte kontrolą Inspekcji Weterynaryjnej.
4.Koniecznie sprawdź datę ważności.
Gdy data jest za długa, to na pewno taki ser zawiera dużo konserwantów.
5.Pamietaj, aby nie kupować serów, które w swoim składzie mają tłuszcz roślinny.
Dzięki niemu smak oraz struktura znacznie się różni.
Dzięki tym radom, na pewno już nigdy nie dasz się oszukać i będziesz jadła prawdziwe pyszne sery.