Uwaga! Pamiętaj o tym, że śledzie można przygotować nawet do 2 dni przed przyjściem gości, co pozwoli Ci uniknąć dodatkowego zamieszania w dniu imprezy.
Śledzie wkładamy do wody na 2 godziny. Następnie wylewamy wodę, w której się moczyły, dolewamy świeżą i dodajemy ocet oraz 2 łyżki oleju.
Po dodaniu składników całość bardzo dokładnie mieszamy, a następnie odkładamy na kolejne 2h. Sprawi to, że ocet będzie dużo trudniejszy do wyczucia, co zaowocuje jeszcze lepszym smakiem. Aby nie tracić czasu, możemy już pokroić naszą cebulkę na plasterki. Po upływie 2 godzin śledzie należy wyjąć, pokroić na niewielkie kawałki, a następnie ułożyć w słoiku, przekładając wcześniej przygotowaną cebulką.
Na sam koniec do całości wlewamy olej. Ważne jest to, aby śledzie były nim całkowicie przykryte. Słoik szczelnie zakręcamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. I gotowe! Po wyjęciu możesz cieszyć się wspaniałym smakiem domowych śledzi!