Do przygotowania golonki, według tego sprawdzonego przepisu mojej babci, najlepiej sprawdzi się gliniany garnek. Jednak we współczesnych naczyniach, wychodzi równie wyjątkowa. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Golonki umyj i oczyść i nie uszkadzając skóry, nadziej mięso ząbkami czosnku. Natrzyj golonki solą, papryką i oliwą z oliwek (możesz dodatkowo wysmarować golonki ostrą musztardą) na całej powierzchni.
2. Przyprawione golonki przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc).
3. Obraną cebulę, pokrój w piórka, marchewkę i ziemniaki w talarki, a pieczarki w plasterki. Na dnie dużgo naczynia, ułóż cebulę, następnie włóż golonki i na bokach pozostałe warzywa. Dopraw warzywa do smaku solą, przyprawami, dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
4. Zalej całość wodą i białym winem, przykryj naczynie pokrywką.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 2 godziny. Gotowe!
Jeśli lubisz golonkę z przypieczoną skórką, piecz jeszcze bez przykrycia do czasu, aż się zarumieni. Podawaj na gorąco z warzywami i posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego!