Soczyste żeberka – Poznaj genialną sztuczkę szefa kuchni i ciesz się wyjątkowym smakiem mięsnego dania

Jeśli jesteś miłośnikiem tych wyjątkowo soczystych, delikatnych i mięciutkich mięsnych kawałków – Ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

 

Wystarczy przygotować aromatyczną i wyjątkową marynatę znanego szefa kuchni, a potem czekać z niecierpliwością na efekt końcowy. Zapach, wydobywający się z kuchni podczas pieczenia, przywoła do stołu nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1200 g wieprzowych żeberek
  • 100 g jabłkowego musu
  • 100 g keczupu domowego
  • 2 kg brązowego cukru
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki czosnku suszonego
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W dużej misce, wymieszaj mus jabłkowy z keczupem, cukrem, sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z połowy cytryny, cynamonem, pieprzem i czerwoną mieloną papryką.

2. Żeberka umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Potem, wymieszaj dokładnie w marynacie, przykryj i odstaw na 30 minut.

3. Po tym czasie, przełóż żeberka na blaszkę, wysmarowaną olejem i przykryj folią aluminiową.

 

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 220 stopni C, przez 50 minut. Potem, zdejmij folię i piecz jeszcze 30 minut – dla złocistego koloru. Gotowe!

 

Podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami luz ze świeżym pieczywem. Smacznego!

error: Content is protected !!