Sos pieczarkowy – Pyszny, kremowy i delikatny, doskonały dodatek do dań mięsnych, ziemniaków i makaronu

Dania mięsne w towarzystwie ziemniaków lub makaronu, najlepiej smakują polane pysznym i aromatycznym sosem. Oczywiście można jedynie otworzyć torebkę sklepowego, gotowego produktu i rozrobić go z wodą, jednak to nic innego jak aromaty, barwniki i wzmacniacze smaku – czyli sama chemia.

 

Nie ma nic smaczniejszego i prostszego, jak przygotowany samodzielnie smaczny, naturalny, pełny aromatu i kremowy sos pieczarkowy. Dzielę się z Wami przepisem najlepszym z najlepszych. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Pieczarki 300g
  • Woda 300 ml
  • mleko 200 ml
  • Masło 100 g
  • Cebula 2 szt.
  • Mąka pszenna 3 łyżki.
  • Sól i pieprz do smaku
  • Liść laurowy 1 szt.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obraną cebulę, pokrój w kosteczkę i podsmaż na maśle.

2. Następnie, dodaj umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż przez 10 minut na średnim ogniu, ciągle mieszając.

3. Potem, dodaj wodę, liść laurowy i doprowadź do wrzenia.

4. W tym czasie, dokładnie wymieszaj mąkę w niewielkiej ilości wody – aby nie było grudek. Do pieczarek dodaj mleko i wymieszaną mąkę z wodą. Dopraw do smaku solą i pieprzem, gotuj do czasu aż zgęstnieje, często mieszając. Gotowe!

 

Pyszny, aromatyczny sos pieczarkowy, jest delikatny i aksamitny właśnie dzięki dodanemu mleku. Jeśli lubisz wyraziste smaki, dodaj również 1 łyżeczkę kminku. Smacznego!

error: Content is protected !!