Sos przygotowany według tej sprawdzonej receptury, doskonale wzbogaci smak każdej potrawy i może stanowić gotową bazę do aromatycznych zup i sosów. Wystarczy tylko sięgnąć i otworzyć słoiczek… Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Umyte pomidory, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj. W dużym garnku, zagotuj olej z octem, a następnie dodaj pomidory. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu często mieszając przez 35-40 minut.
2. W tym czasie, Pokrój w kosteczkę umytą paprykę czerwoną i zieloną.
3. Teraz, do garnka z pomidorami, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i paprykę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, wymieszaj i gotuj przez kolejne 15 minut.
4. Gotowy, gorący sos, przełóż do wysterylizowanych słoików, zakręć szczelnie pokrywki i odwróć do góry dnem. Przykryj słoiki ręcznikiem i pozwól całkowicie wystygnąć. Gotowe!
Genialny sos pomidorowo-paprykowy, idealnie sprawdzi się do do makaronów, pizzy, grillowanego mięsa lub pieczonego kurczaka. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego!