Strudel makowy – Delikatny, aromatyczny z pełnym smaku i aromatycznym wnętrzem. Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć
Strudel makowy według tego przepisu, to jeden z wielu najlepszych jakie dotąd znalazłam w starym zeszycie mojej babci. Moja rodzina i bliscy nie wyobrażają sobie Świąt bez niego, więc przygotowanie go to mój święty ale bardzo przyjemny obowiązek.
Genialne ciasto drożdżowe i pyszne, pełne smaku i aromatu wnętrze zachwyci każdego bez wyjątku. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
-
500 g mąki grubo mielonej
-
300 ml mleka
-
100 g cukru pudru
-
40 g świeżych drożdży
-
Sól
-
Olej słonecznikowy
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
-
220 g zmielonego maku
-
100 ml mleka
-
100 g cukru pudru
-
Skórka z cytryny
-
1 łyżka cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
1. Do miski, pokrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i 150 ml mleka. Dobrze wymieszaj, a następnie przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
2. W osobnej misce, wymieszaj przesianą mąkę z solą, cukrem, pozostałym mlekiem i olejem. Teraz, stopniowo dodawaj zaczyn drożdżowy i zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
3. W tym czasie, przygotuj nadzienie: Do wygodnego naczynia, przełóż zmielony wcześniej mak i zalej go wrzącą wodą (mak powinien być całkowicie przykryty wodą z 2-3 cm. zapasem). Odstaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie odlej wodę i wymieszaj mak mikserem.
4. Przełóż mak do garnka, zalej mlekiem, dodaj cukier waniliowy i skórkę startą z cytryny i doprowadź do wrzenia na małym ogniu i gotuj przez kilka minut. Gotowe nadzienie, odstaw do wystygnięcia.
5. Gotowe ciasto po wyrośnięciu, podziel na 4 części. Następnie, każdą rozwałkuj na posypanym mąką blacie w cienki prostokąt (ok. 3 mm.).
6. Przygotowane wcześniej nadzienie, wyłóż równomiernie na każdą część ciasta i ciasno zawiń w rulon. Teraz, poukładaj je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmaruj olejem.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni C, przez 35-40 minut. Gotowe!