Strudel makowy – Delikatny, aromatyczny z pełnym smaku i aromatycznym wnętrzem. Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć

Strudel makowy według tego przepisu, to jeden z wielu najlepszych jakie dotąd znalazłam w starym zeszycie mojej babci. Moja rodzina i bliscy nie wyobrażają sobie Świąt bez niego, więc przygotowanie go to mój święty ale bardzo przyjemny obowiązek.

 

Genialne ciasto drożdżowe i pyszne, pełne smaku i aromatu wnętrze zachwyci każdego bez wyjątku. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 500 g mąki grubo mielonej
  • 300 ml mleka
  • 100 g cukru pudru
  • 40 g świeżych drożdży
  • Sól
  • Olej słonecznikowy

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 220 g zmielonego maku
  • 100 ml mleka
  • 100 g cukru pudru
  • Skórka z cytryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do miski, pokrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i 150 ml mleka. Dobrze wymieszaj, a następnie przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

2. W osobnej misce, wymieszaj przesianą mąkę z solą, cukrem, pozostałym mlekiem i olejem. Teraz, stopniowo dodawaj zaczyn drożdżowy i zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.

 

3. W tym czasie, przygotuj nadzienie: Do wygodnego naczynia, przełóż zmielony wcześniej mak i zalej go wrzącą wodą (mak powinien być całkowicie przykryty wodą z 2-3 cm. zapasem). Odstaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie odlej wodę i wymieszaj mak mikserem.

4. Przełóż mak do garnka, zalej mlekiem, dodaj cukier waniliowy i skórkę startą z cytryny i doprowadź do wrzenia na małym ogniu i gotuj przez kilka minut. Gotowe nadzienie, odstaw do wystygnięcia.

5. Gotowe ciasto po wyrośnięciu, podziel na 4 części. Następnie, każdą rozwałkuj na posypanym mąką blacie w cienki prostokąt (ok. 3 mm.).

 

6. Przygotowane wcześniej nadzienie, wyłóż równomiernie na każdą część ciasta i ciasno zawiń w rulon. Teraz, poukładaj je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmaruj olejem.

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni C, przez 35-40 minut. Gotowe!

 

Gdy strudle całkowicie wystygną, polej je obficie lukrem i podziel na porcje. Smacznego!

error: Content is protected !!