Świąteczna choinka z pierników- pięknym wyglądem zachęca wszystkich gości do skosztowania
Choinka przygotowana jest z pysznych pierniczków, które idealnie wyglądają na świątecznym stole podczas wigilijnej uczty. Tak przygotowany deser zachwyca nie tylko dzieci , ale także wszystkich dorosłych.
Przygotowanie pierniczków według przepisu poniżej jest bardzo proste oraz szybkie. Podczas przygotowania tych pięknych oraz bardzo aromatycznych pierniczków poczujesz z każdą kolejną sekunda magie świąt.
Koniecznie przygotuj trzy foremki z inną wielkością. Największa foremka powinna mieć 8 cm. Dzięki różnym wielością twoja choinka będzie wyglądała bardzo pięknie i swoim wyglądem zachwyci każdego.
Ze składników poniżej przygotujesz tyle ciastek, aby starczyły na dwie piękne choinki. Pamiętaj, że wielkość świątecznej choinki zależy tylko od Ciebie!
Idealny lukier wychodzi z jaj przepiórczych. Pierniczki pięknie wyglądają gdy ozdobisz je biała czekoladą oraz posypiesz kolorową cukrową posypką. Zapraszam na przepis poniżej!
LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW NA CIASTO:
-
50 g masła
-
½ łyżeczki sody
-
¼ szkl wody
-
¾ szkl cukru
-
2 jajka kurze
-
1 jajko przepiórcze (żółtko)
-
½ łyżki miodu
-
3,5 szkl mąki (1/2 szkl będzie do posypania ciasta)
POTRZEBNE SKŁADNIKI NA LUKIER:
-
4 łyżki cukru pudru
-
Białko jajka przepiórczego
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Na samym początku wlej do garnka wodę, po czym dodaj masło, cukier oraz miód. Całość dokładnie wymieszaj po czym podgrzewaj do 70-75 stopni.
2.Do podgrzanej mieszanki dodaj wszystkie suche składniki. Dokładnie mieszaj do momentu, aż usuniesz wszystkie grudki. Gotową masę zdejmij z ognia , po czym odstaw aby całkowicie ostygło. Do schłodzonej masy dodaj wszystkie jajka, sodę ,żółtko jajka przepiórczego oraz resztę mąki. Wszystkie składniki dokładnie zagniataj rękoma. Następnie zawiń w folię i na pół godziny pozostaw.
3.Po tym czasie rozsyp mąkę na blacie, po czym rozwałkuj ciasto. Staraj się , aby nie było za cienkie, gdyż wtedy pierniczki będą twardsze oraz suche.
4.Zacznij wycinać różnej wielkości gwiazdki.
5.Powycinane pierniki układaj na blaszce, która wcześniej wyłóż papierem do pieczenia, następnie piecz w 180 stopniach około 8 minut. Pamiętaj , że czas pieczenia zależy również od piekarnika.
6.Gdy pierniki wystygną posmaruj je przygotowanym lukrem. Następnie odstaw na bok, aby całkowicie zastygł lukier, po czym powoli możesz składać z nich choinkę.
9.Na samym dole połóż największy piernik, po czym na środku połóż odrobinę lukru i kładź kolejne już mniejsze pierniki. Staranie i powoli układaj pierniki, aby choinka pięknie wyglądała. Tak przygotowaną całą choinkę odstaw na kilka minut, aby cały lukier odpowiednio wysechł. Piernikowa choinka jest gotowa!
Pięknie wyglądającą choinkę włóż w ozdobną folie i odstaw ją na później lub podaruj komuś bliskiemu. Z tak pięknego oraz słodkiego upominku na pewno każdy w rodzinie się ucieszy! Wesołych Świąt!