Świąteczna rolada z kurczaka- pięknie wygląda oraz niesamowicie smakuje podczas rodzinnych Świat.

Poniżej znajdziesz przepis na pyszną świąteczną roladę, która pięknie wygląda oraz niebiańsko smakuje. Zarówno jej wygląd jak i smak zachęcają do szybkiego skosztowania,. Koniecznie przygotuj ją na świąteczny stół ,a zaproszeni goście będą pod wrażeniem tak pysznego dania.

Przegotowanie tej rolady jest banalnie proste, a do tego bardzo szybkie. Tylko od Ciebie zależy jaki przygotujesz farsz do tej rolady.

Warto ją przygotować na Święta Bożego Narodzenia, gdyż jest to idealna przekąska , która z każdym kolejnym kęsem rozpływa się w ustach. Delikatność tej przekąski zachęci wszystkich gości do skosztowania podczas rodzinnych rozmów. Koniecznie spróbuj i przekonaj się jaka jest delikatna oraz bardzo pyszna.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 2 kg całego kurczaka
  • 600 g pieczarek
  • Cebula
  • Papryka
  • Ząbek czosnku
  • 100 g pistacji obranych
  • Łyżeczka ulubionych przypraw
  • 30 ml oleju do smażenia
  • Szczypta soli
  • Ulubione zioła , natka pietruszki

 

Na samym początku dokładnie oczyść kurczaka. Następnie usuń kości po czym ostrożniej odetnij skórę.

Jeśli chcesz zrób roladę z piersi z kurczaka, jednak pamiętaj że będzie Ci potrzebna także skóra z kurczaka.
Zawsze jak przygotowujesz roladę z kurczaka, koniecznie przygotuj sobie także kawałek skóry z niego.

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Z kurczaka powycinaj jak największe kawałki skóry. Staraj się , aby potrzebny kawałek skóry był duży.

 

 

2. Następnie otrzymane mięso pokrój na mniejsze kawałki, po czym przypraw je do smaku ulubionymi przyprawami może to być słodka papryka, czosnek granulowany oraz sól. Dokładnie wymieszaj, następnie odstaw na 15 minut.

3.Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmaż pokrojoną na małą kosteczkę cebulę oraz pokrojone pieczarki. Po kilku minutach dodaj przyprawione mięso, po czym całość smaż jeszcze przez 10 minut.

 

4.Po tym czasie zdejmij z ognia, po czym odstaw, aby całkowicie ostygło.

 

5.Do przygotowanego farszu dodaj również drobno posiekane ziół oraz pistacje, po czym dokładnie całość wymieszaj następnie , cały gotowy farsz połóż na wyłożoną skórę. Całą roladę owiń bardzo mocno skórą, po czym owiń nitką.

6.Tak przygotowaną roladę szczelnie owiń aluminiową folią i piecz przez 50 minut w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni.

 

7.Upeiczoną roladę wyjmij z piekarnika po czym połóż ją na talerzu i pozostaw do wystygnięcia.

 

8.Z wystygniętej rolady zdejmij fiolę oraz całą nitkę. Gotową wstaw do lodówki.

Tak przygotowaną roladę pokrój na grubsze plasterki, po czym wyłóż na piękny talerz i podawaj na świąteczny stół. Życzę smacznego oraz Wesołych Świąt.

error: Content is protected !!