Świąteczna ryba w kremowym sosie- znika jako pierwsza ze świątecznego stołu.

Podczas Świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć zapiekanej ryby w sosie kremowym. Każdego roku przygotowuje ją i wiem, że zawsze jako pierwsza znika z talerzy. Koniecznie musisz ją przygotować, a gwarantuje że twoja rodzina oraz zaproszeni goście będą pod wrażeniem tak pysznej świątecznej potrawy!

 

SKŁADNIKI:
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 400 g rybnego fileta
  • 80 g ulubionego twardego żółtego sera
  • Jajko
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka musztardy

 

PRZYGOTOWANIE:

1.Dno naczynia żaroodpornego wyłóż pokrojonym filetem ryby, następnie posyp go szczypta soli.

 

2.Przygotuj teraz sos. W misce połącz ze sobą śmietanę, jajko, oraz musztardę. Następnie dodaj drobno starty ser , po czym ponownie całość dokładnie wymieszaj.

 

3.Tak przygotowany sos wlej na rybę, następnie rozprowadź go szpatułką po całej powierzchni naczynia.

4.Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz 20-25 minut. Po tym czasie podawaj gotowe danie na świąteczny stół.

 

Dla lepszego efektu zostaw naczynie z rybą jeszcze 7 minut w piekarniku. Gwarantuje, że tak przygotowana świąteczna ryba na pewno posmakuje każdemu. Smacznego i Wesołych Świąt!

error: Content is protected !!