Świąteczne marcepanowe ciasto krakowskie- Pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Każdego roku pojawia się na moim świątecznym stole.

Nie wyobrażam sobie ,aby tego ciasta zabrakło podczas rodzinnych świąt. Każdego roku moi goście go zachwalają, a ja z wielka przyjemnością go przygotowuje!

LISTA SKŁADNIKÓW:

Na ciasto potrzebujesz:

  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 250 g mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • Na przygotowanie musu potrzebne jest:
  • ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 4 białka
  • 125 g cukru pudru

 

Na krem potrzebujesz:

  • Łyżka mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • Żółtko
  • 50 g cukru
  • Łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • Opakowanie CUKRU WANILIOWEGO

 

Dodatkowo:

  • 225 g owoców mrożonych (np. borówki oraz maliny)

 

PRZYGOTOWANIE:

1.Na samym początku do miski wsyp 200 g mąki. Następnie dodaj miękkie masło, po czym rękoma dokładnie wymieszaj. Do połączonych składników dodaj cukier oraz żółtko.

2.Mieszaj i stopniowo dodawaj resztę mąki. W przypadku gdy ciasto będzie zbyt kruche, koniecznie dodaj do niego łyżkę wody. Tak przygotowane ciasto rozłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, najlepiej jak by blacha miała wymiary 25×30 lub 20×30.

3. Dokładnie rozkładaj ciasto, wyłóż także boki blachy. Następnie lekko dociśnij i poukładaj mrożone owoce.

4.W misce połącz ze sobą cukier oraz 4 białka. Następnie stopniowo wsypuj mąkę. Mikserem cały czas ubijaj, aż powstanie sztywna piana. Tak przygotowaną przełóż na wyłożone wcześniej owoce. Następnie piecz w 180 stopniach przez 40 minut. W momencie gdy piana będzie się przepalała, koniecznie połóż na nią aluminiową folię.

5.W między czasie przygotuj krem budyniowy. Do garnka wlej mleko, następnie dodaj cukier, cukier waniliowy, żółtka, mąkę oraz skrobię. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu ,aż całkowicie zgęstnieje. Gotowe odstaw na bok, aby wystygło, po czym dodaj do niego miękkie masło i dokładnie całość wymieszaj.

6. Upieczone, po czym wystudzone ciasto przekrój na równie połówki. Następnie na pierwszą połowę połóż przygotowany krem, po czym przykryj ją drugą połową ciasta.

 

Tak przygotowane ciasto jest gotowe! Życzę smacznego oraz Wesołych Świąt!

error: Content is protected !!