Wystarczy kilka podstawowych składników i odrobina czasu, a gotowe pierniczki pojawia się na świątecznym stole. Zapraszam na przepis poniżej!
1.Do miski wbij jajko oraz żółtko, następnie białko potrzebne będzie Ci do przygotowania lukru więc odłóż je do miseczki. Do jajek dodaj szklankę cukru oraz miód, całość dokładnie wymieszaj mikserem. Następnie dodaj kefir, przyprawę do pierników oraz olej, całość ponownie wymieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą.
2.Do przygotowanej mieszanki wsyp sodę oraz stopniowo dodawaj mąkę , cały czas mieszając. Rękoma zagniataj ciasto przez kilka minut.
3.Gotowe ciasto rozwałkuj na blacie, po czym za pomocą foremek wycinaj kształty. Tak przygotowane układaj na blaszce, która pokryta jest papierem do pieczenia.
4.Następnie piecz przez 25 minut w 180-190 stopniach.
5.W między czasie zacznij przygotowywać lukier. W miseczce wymieszaj białko z cukier pudrem, mieszaj do momentu, aż powstanie gładka konsystencja.
6.Gdy pierniczki całkowicie wystygną, zacznij je dekorować przygotowanym lukrem. Tak przygotowane gotowe są do spożycia.!
Koniecznie podawaj je na świąteczny stół, a zobaczysz jak szybko z niego znikną. Życzę smacznego oraz Wesołych Świąt!