Świąteczny kurczak z dodatkiem kapusty- pięknie wyglądające danie idealnie pasuje na świąteczną ucztę

W szybki oraz bardzo prosty sposób przygotujesz idealne danie, które świetnie pasuje na świąteczny stół.

Do przygotowania kurczaka z dodatkiem białej kapusty potrzebować będziesz rękawa. Dzięki niemu kurczak będzie bardzo aromatyczny oraz soczysty. Tak przygotowane danie na pewno zasmakuje całej twojej rodzinie podczas Świąt Bożego Narodzenia. Koniecznie musisz go spróbować, na pewno nie pożałujesz!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 1 kg białej kapusty
  • Marchew
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Cebula
  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • Łyżeczka soku adżika
  • Olej słonecznikowy
  • Szczypta soli

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Do małej miseczki wlej sos adżika , po czym dodaj do niego drobno posiekany czosnek oraz łyżkę oleju. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.

 

2.Czyste ćwiartki z kurczaka przerój na dwie części , po czym usuń z nich nadmiar tłuszczu. Następnie przenieś je do miski, po czym dokładnie natrzyj przygotowana marynatą i pozostaw na 30-40 minut w lodówce.

3. W między czasie poszatkuj drobno kapustę, następnie obrana cebule pokrój w pół piórka, a marchewkę zetrzyj za pomocą tarki na dużych oczkach. Wszystkie warzywa przenieś do miski, po czym przypraw je szczypta soli oraz odrobiną oleju, dokładnie całość wymieszaj.

4.Przygotowane warzywa przełóż do rękawa, następnie połóż na nich marynowanego kurczaka oraz pokrojone kawałki masła.

5.Zwiąż szczelnie i piecz przez 45 minut w 200 stopniach. Na koniec pieczenia rozetnij rękaw i piecz jeszcze przez kilka minut, aby skórka się zarumieniła i była chrupiąca.

Tak przygotowany kurczak na kapuście jest gotowy. Koniecznie podawaj go na ciepło na świąteczny stół. Twoja rodzina oraz zaproszeni goście pokochają tak przygotowanego kurczaka. Życzę smacznego oraz Wesołych Świąt!

error: Content is protected !!