Świąteczny śledź w musztardowej marynacie- Idealna przekąska na świątecznym stole.

Na święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć na świątecznym stole śledzia w marynacie musztardowej. Poniżej znajdziesz idealny przepis na świątecznego śledzia, który zawsze znika szybko z talerzy. Spróbuj i przekonaj się sama jaki jest pyszny!

 

SKŁADNIKI:
  • 3 płaty śledziowe
  • 1 l wody
  • 300 ml kefiru
  • Łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 3 łyżeczki musztardy dijon
  • Łyżeczka cukru
  • Olej słonecznikowy
  • Łyżeczka soku z cytryny

 

PRZYGOTOWANIE:

1.Na samym początku pod bieżącą wodą umyj płaty śledziowe, po czym przekrój je na dwie części.

2.Przygotuj solankę w misce, potrzebować do niej będziesz wodę oraz sól, następnie włóż do niej pokrojone płaty. Tak przygotowane przechowuj w lodówce przez 2 godziny.

 

3.Po tym czasie wyjmij płaty, następnie pokrój na mniejsze kawałki.

4.Do drugiej miski wlej roztopione masło, kefir, następnie dodaj musztardy, cukier oraz sok z cytryny, całość wymieszaj.

 

5.Do czystych słoików włóż pokrojone płaty, następnie całość zalej przygotowaną marynatą , po czym zakręć słoik nakrętkom. Tak przygotowane włóż do lodówki na 6 godzin. Po tym czasie śledzie w marynacie musztardowej wykładaj na świąteczny stół.

 

Twoi goście będę pod wrażeniem tak przygotowanej pysznej przekąski! Życzę smacznego oraz Wesołych Świąt!

error: Content is protected !!