Szybka napoleonka – Wprost rozpływa się w ustach i za każdym razem, zachwyca moich bliskich swoim smakiem

Przepis na tą szybką napoleonkę, mam już od wielu lat i za każdym razem tak samo zaskakuję swoich gości jej wyjątkowym smakiem.

Prosta i szybkie przygotowanie jej sprawia jednak, że zawsze robię ją z prawdziwą przyjemnością i z jeszcze większą wysłuchuję pochwał. Napoleonka według tego, sprawdzonego przepisu, wprost rozpływa się w ustach i nikt nie jest w stanie jej się oprzeć. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 l mleka
  • 4 jajka
  • 3/4 kostki masła
  • Szklanka mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 opakowanie cukru pudru
  • Cienkie krakersy

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Z całości zimnego mleka, odlej pół litra, dodaj żółtka, mąkę i budyń waniliowy. Pozostałe mleko zagotuj na małym ogniu z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i masłem.

 

2. Gdy zacznie wrzeć, dodaj przygotowana wcześniej mieszankę i często mieszając gotuj do czasu, aż zgęstnieje.

 

3. Formę, wyłóż papierem do pieczenia, a na jej dno poukładaj warstwę krakersów. Następnie, wyłóż na nie schłodzoną masę budyniową i przykryj kolejną warstwą krakersów. Wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia masy. Gotowe!

 

Przed podaniem, posyp napoleonkę obficie cukrem pudrem. Teraz możesz wołać bliskich na deser. Smacznego!

error: Content is protected !!