Oczywiście zdrowy, naturalny i pyszny kompot doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale ugasi pragnienie w każdych okolicznościach i możesz podawać go najmłodszym pociechom bez żadnych wyrzutów sumienia, kiedy tylko mają na to ochotę. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Jabłka umyj i pokrój na ósemki. Nie musisz pozbawiać jabłek gniazd nasiennych. Przełóż jabłka do dużego garnka lub miski i zalej wrzącą wodą.
2. Przykryj garnek pokrywką i odstaw na 24 godziny. Potem, przecedź jabłka przez sito, a do soku dodaj cukier i kwasek cytrynowy.
3. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
4. Przelej gorący sok do wysterylizowanych słoików i zamknij szczelnie pokrywki. Odwróć do góry dnem i pozwól im całkowicie wystygnąć. Gotowe!
Naturalny, pyszny i zdrowy sok to doskonały dodatek do każdego domowego obiadu. Miłe wspomnienie lata w zasięgu ręki, wystarczy tylko odkręcić słoik… Smacznego!