Szybki kompot jabłkowy – Bez konserwantów, samo zdrowie w słoiku na każdą okazję i kiedy tylko masz na to ochotę

Jeśli tradycyjny domowy obiad, to koniecznie z domowym kompotem jabłkowym z owoców z domowego ogródka. A co jeśli domowy kompot, możesz mieć zawsze w zasięgu ręki i o każdej porze roku?

Oczywiście zdrowy, naturalny i pyszny kompot doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale ugasi pragnienie w każdych okolicznościach i możesz podawać go najmłodszym pociechom bez żadnych wyrzutów sumienia, kiedy tylko mają na to ochotę. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Jabłka 6 kg
  • Woda 15 l
  • Cukier 600 g
  • Kwasek cytrynowy 1 łyżeczka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Jabłka umyj i pokrój na ósemki. Nie musisz pozbawiać jabłek gniazd nasiennych. Przełóż jabłka do dużego garnka lub miski i zalej wrzącą wodą.

2. Przykryj garnek pokrywką i odstaw na 24 godziny. Potem, przecedź jabłka przez sito, a do soku dodaj cukier i kwasek cytrynowy.

3. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

 

4. Przelej gorący sok do wysterylizowanych słoików i zamknij szczelnie pokrywki. Odwróć do góry dnem i pozwól im całkowicie wystygnąć. Gotowe!

Naturalny, pyszny i zdrowy sok to doskonały dodatek do każdego domowego obiadu. Miłe wspomnienie lata w zasięgu ręki, wystarczy tylko odkręcić słoik… Smacznego!

error: Content is protected !!