Jej wyjątkowy aromat, przez długi czas unosi się w całym domu po pieczeniu, a doskonały smak i soczystość sprawia, że nie można jej się oprzeć. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Do dużej formy, włóż umytą, osuszoną ręcznikiem papierowym i ciasno związaną sznurkiem szynkę. Następnie, zalej formę z mięsem wrzątkiem do 1/3 jej wysokości.
2. Obraną marchewkę i seler, pokrój w kosteczkę, a obrana cebulę pokrój na ćwiartki. Przełóż warzywa do formy, dodaj liście laurowe, pieprz, tymianek i rozmaryn.
3. Skórkę z cytryny i pomarańczy zetrzyj na tarce i wraz z wyciśniętym sokiem z cytryny i solą, zalej mięso w formie.
4. Przykryj formę folią aluminiową i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 170 ° C, przez 75 minut. Potem, wyjmij formę z piekarnika i pozwól mu odpocząć przez 30 minut.
5. Po tym czasie, odetnij ostrym nożem skórę z szynki i ponacinaj ją na całej powierzchni tworząc kratkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i piecz w piekarniku przez kolejne 20 minut.
6. Ponownie wyjmij formę z piekarnika, wysmaruj na całej powierzchni dżemem z pomarańczy i piecz kolejną godzinę. Gotowe!