Szynka czosnkowa – Genialna, aromatyczna pieczeń mięsna na każdą okazję. Takiej nie kupisz w żadnym osiedlowym sklepie

Przygotowanie idealnej pieczeni z szynki wieprzowej, to bez wątpienia as w moim rękawie i bez względu na okoliczności.

 

Zawsze piekę ją według tego sprawdzonego przepisu i zachwycam smakiem zaproszonych gości.
Aromatyczne dodatki i sposób jej przygotowania sprawiają, że wprost nie można jej się oprzeć. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • mięso od szynki wieprzowej – 2 kg
  • cebula – 3 szt.
  • czosnek – 6 ząbków
  • koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • słodka papryka
  • olej roślinny
  • sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry o grubości 1-1,5 cm. Następnie, wymieszaj mięso z posiekanym lub pokrojonym w plasterki czosnkiem i wstaw do lodówki na kilka godzin.

2. Po tym czasie, na dno naczynia żaroodpornego ułóż połowę pokrojonej w piórka cebuli, a na nim mięso z czosnkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i przykryj pozostałą cebulą. Całość, polej sosem sojowym wymieszanym wcześniej z koncentratem pomidorowym i przykryj naczynie pokrywką.

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 150 ° C, przez 90 minut. W połowie czasu pieczenia, zdejmij pokrywkę i pozwól mięsu się zarumienić. Gotowe!

 

Podawaj na gorąco w towarzystwie ziemniaków, ryżu lub kaszy oraz z surówką z świeżych warzyw. Smacznego!

error: Content is protected !!