Torcik Fruit in Jelly – Delikatny krem, ulubione owoce i galaretka, to połączenie smaków o których długo nie zapomnisz

Chociaż przygotowanie tego wyjątkowego torcika, wymaga od nas sporej cierpliwości, bez mrugnięcia okiem i z prawdziwa przyjemnością serwuje go podczas najważniejszych uroczystości.

 

Pięknie wygląda, smakuje obłędnie i z nawiązką odpłaci Ci czas przygotowania niebiańskim smakiem. Podwiń więc rękawy i zacznij uszczęśliwiać bliskich już teraz. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • Jajka 6 szt.
  • Mąka pszenna 150 g
  • Cukier 130 g
  • Serek mascarpone 700 g
  • Sól 1 łyżka
  • Ananas w puszce 1 szt.
  • Śmietana kremówka 33% 200 ml
  • Cukier puder 250 g
  • Wiórki kokosowe 80 g
  • Ekstrakt waniliowy 10 g
  • Biała czekolada 100 g
  • Masło 130 g
  • Woda 400 ml
  • Żelatyna instant 10 g
  • Granat 1 szt.
  • Pomarańcz 1 szt.
  • Cytryna 1 szt.
  • Winogrona białe 150 g
  • Świeża mięta kilka gałązek

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania biszkopta: Białka oddzielone od żółtek, ubij mikserem ze szczyptą soli, a następnie porcjami dodawaj cukier. Kontynuując ubijanie, dodawaj pojedynczo żółtka, a na koniec przesianą mąkę.

 

2. Gotowe ciasto przełóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 21 cm. (nie smaruj formy tłuszczem, bo biszkopt nie urośnie). Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 35 minut. Do całkowitego wystygnięcia, nie wyjmuj biszkopta z piekarnika. Wystudzonego biszkopta, przekrój na 3 części.

3. W misce ubij mikserem stopniowo zwiększając obroty do maximum, śmietankę na sztywno. Potem, dodaj 400 g serka mascarpone i 150 g cukru pudru. Gdy uzyskasz jednolitą, gładką masę, dodaj ekstrakt waniliowy, wiórki kokosowe i wymieszaj delikatnie szpatułką.

 

4. Czas złożyć torcik z owocami: Biszkopt, ułóż w formie, wysmaruj kremem i poukładaj połowę ananasa z puszki, pokrojonego w kosteczkę. Powtórz czynność z drugą częścią biszkopta, natomiast trzecią część biszkopta, nasącz sokiem ananasowym. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.

5. Po tym czasie, odetnij połowę trzeciej warstwy biszkopta. W kąpieli wodnej, rozpuść 100 g białej czekolady z 30 g masła. Wysmaruj wierzch ciasta na całej powierzchni, na niższym piętrze, poukładaj owoce.

 

6. Żelatynę, rozpuść w 400 ml gorącej wody, a następnie ostudź.

 

7. Przygotuj krem do dekoracji: 100 g masła ubij ze 100 g cukru pudru i 300 g serka mascarpone.

 

8. Zabezpiecz boki folią, ściśniętą w formie i zalej niższe piętro ciasta z owocami schłodzona galaretką. Wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia.

 

9. Po tym czasie, usuń formę i folię zabezpieczającą i wysmaruj boki oraz wierzch wyższego piętra przygotowanym wcześniej kremem. Wygładź i poukładaj na wyższym piętrze pozostałe owoce oraz listki mięty. Gotowe!

 

Torcik z owocami według tego przepisu, możesz przygotować również z innymi owocami sezonowymi, tj: maliny, jagody, borówki czy jeżyny. Zawsze wygląda pięknie i smakuje wybornie. Smacznego!

error: Content is protected !!