Torcik Fruit in Jelly – Delikatny krem, ulubione owoce i galaretka, to połączenie smaków o których długo nie zapomnisz
Chociaż przygotowanie tego wyjątkowego torcika, wymaga od nas sporej cierpliwości, bez mrugnięcia okiem i z prawdziwa przyjemnością serwuje go podczas najważniejszych uroczystości.
Pięknie wygląda, smakuje obłędnie i z nawiązką odpłaci Ci czas przygotowania niebiańskim smakiem. Podwiń więc rękawy i zacznij uszczęśliwiać bliskich już teraz. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
-
Jajka 6 szt.
-
Mąka pszenna 150 g
-
Cukier 130 g
-
Serek mascarpone 700 g
-
Sól 1 łyżka
-
Ananas w puszce 1 szt.
-
Śmietana kremówka 33% 200 ml
-
Cukier puder 250 g
-
Wiórki kokosowe 80 g
-
Ekstrakt waniliowy 10 g
-
Biała czekolada 100 g
-
Masło 130 g
-
Woda 400 ml
-
Żelatyna instant 10 g
-
Granat 1 szt.
-
Pomarańcz 1 szt.
-
Cytryna 1 szt.
-
Winogrona białe 150 g
-
Świeża mięta kilka gałązek
PRZYGOTOWANIE:
1. Zacznij od przygotowania biszkopta: Białka oddzielone od żółtek, ubij mikserem ze szczyptą soli, a następnie porcjami dodawaj cukier. Kontynuując ubijanie, dodawaj pojedynczo żółtka, a na koniec przesianą mąkę.
2. Gotowe ciasto przełóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 21 cm. (nie smaruj formy tłuszczem, bo biszkopt nie urośnie). Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 35 minut. Do całkowitego wystygnięcia, nie wyjmuj biszkopta z piekarnika. Wystudzonego biszkopta, przekrój na 3 części.
3. W misce ubij mikserem stopniowo zwiększając obroty do maximum, śmietankę na sztywno. Potem, dodaj 400 g serka mascarpone i 150 g cukru pudru. Gdy uzyskasz jednolitą, gładką masę, dodaj ekstrakt waniliowy, wiórki kokosowe i wymieszaj delikatnie szpatułką.
4. Czas złożyć torcik z owocami: Biszkopt, ułóż w formie, wysmaruj kremem i poukładaj połowę ananasa z puszki, pokrojonego w kosteczkę. Powtórz czynność z drugą częścią biszkopta, natomiast trzecią część biszkopta, nasącz sokiem ananasowym. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
5. Po tym czasie, odetnij połowę trzeciej warstwy biszkopta. W kąpieli wodnej, rozpuść 100 g białej czekolady z 30 g masła. Wysmaruj wierzch ciasta na całej powierzchni, na niższym piętrze, poukładaj owoce.
6. Żelatynę, rozpuść w 400 ml gorącej wody, a następnie ostudź.
7. Przygotuj krem do dekoracji: 100 g masła ubij ze 100 g cukru pudru i 300 g serka mascarpone.
8. Zabezpiecz boki folią, ściśniętą w formie i zalej niższe piętro ciasta z owocami schłodzona galaretką. Wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia.
9. Po tym czasie, usuń formę i folię zabezpieczającą i wysmaruj boki oraz wierzch wyższego piętra przygotowanym wcześniej kremem. Wygładź i poukładaj na wyższym piętrze pozostałe owoce oraz listki mięty. Gotowe!