Tort makowy z dodatkiem słodkiej pomarańczy- idealny deser podczas świątecznych spotkań.

Święta Bożego Narodzenia to idealny czas na przygotowanie wyjątkowego oraz pysznego deseru. Tort z przepisu poniżej jest bardzo prosty oraz szybki w przygotowaniu, a jego niebiański smak zachwyca każdego łasucha.

W zaledwie kilka minut przygotujesz pyszny tort, który rozpływ się w ustach.

Tort makowy z dodatkiem słodkiej pomarańczy jest idealny podczas rodzinnych rozmów przy świątecznym stole. Pięknie wyglądający, delikatny oraz bardzo puszysty deser swoim wyglądem zachęca do szybkiego skosztowania. Koniecznie musisz przygotować go na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia!

 

SKŁADNIKI POTRZEBNE NA PRZYGOTOWANIE CIASTA:
  • 3 słodkie pomarańcze
  • 110 g cukru
  • ½ szkl maku
  • 185 g masła
  • 190 g mąki
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki startej skórki pomarańcza

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA PRZYGOTOWANIE KREMU:
  • 160 g masła
  • 150 g cukru

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Za pomocą tarki zetrzyj na małe paseczki umytą skórkę z pomarańczy. Dodasz ją do kremu oraz do przygotowania ciasta. Jeśli chcesz możesz kupić już startą skórkę pomarańcza.

2.Kolejnym krok polega na wyciśnięciu z pomarańczy soku, 80 ml potrzebujesz do przygotowania kremu, a 160 do przygotowania ciasta.

3.Wsyp mak do dużej miski, następnie zalej go wyciśniętym sokiem . Tak przygotowany mak pozostaw na kilka minut.

4.W osobnej misce połącz ze sobą masło z cukrem, następnie dodaj jajka, po czym za pomocą miksera mieszaj przez około minutę.

5.Do przygotowanej masy dodaj skórkę z pomarańczy, następnie stopniowo wsypuj mąkę oraz proszek do pieczenia , cały czas mieszając.

6.Podczas wsypywania mąki, koniecznie dodawaj także mak z całym sokiem. Wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą, aby powstała jednolita konsystencja.

7.Przygotowane ciasto przelej na blachę, którą wcześniej posmaruj tłuszczem , następnie piecz w 180 stopniach przez 45 minut.

8. Po upływie tego czasu wyjmij upieczone ciasto. Następnie pozostaw na 10 minut, po czym przekrój go na pół.

9.W między czasie możesz przygotować krem. Do garnka wlej 80 ml soku z pomarańczy, po czym dodaj do niego cukier, całość gotuj na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj przygotowaną wcześniej skórkę z pomarańczy, całość gotuj jeszcze około 5 minut.

10.Po upływie tego czasu wyjmij skórkę i pozostaw całość do wystygnięcia. Wyłożoną na kredce skórkę włóż do piekarnika i kandyzuj ją przez kilka minut.

 

11.Za pomocą miksera ubij masło po czym stopniowo dodawaj do niego schłodzony syrop pomarańczowy. Mieszaj do momentu, aż konsystencja kremu będzie gładka.

12.Tak połowę przygotowanego kremu nałóż na wcześniej upieczone ciasto, po czym przykryj drugą częścią ciasta, lekko całość przyciśnij. Resztę kremu wykorzystaj do udekorowania wierzchu tortu, po czym połóż na niego kandyzowaną z piekarnika skórkę.

13.Jeśli chcesz to przygotuj inny krem , chociaż ten jest bardzo pyszny oraz delikatny i idealnie smakuje do tego tortu. Życzę smacznego!

Makowy tort z dodatkiem słodkich pomarańczy idealnie pasuje na świąteczny stół. Twoi goście podczas rodzinnych rozmów chętnie skosztują tak wyjątkowego oraz pysznego tortu. Wesołych Świąt!

error: Content is protected !!