Trójkąty ziemniaczane z serem – Moi bliscy są nimi zachwyceni. Goszczą na moim stole przynajmniej raz w tygodniu

Do przygotowania trójkątów ziemniaczanych z serem, możesz z powodzeniem wykorzystać ziemniaki z obiadu. To doskonały sposób na uniknięcie marnotrawstwa.

 

Pyszną przekąskę lub ciepłą kolację, przygotujesz z prawdziwą przyjemnością kiedy tylko masz na to ochotę ze składników, które zazwyczaj masz już w swojej kuchni. Ten smak zachwyci każdego bez wyjątku. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Ziemniaki – 500 g
  • Jajko – 1 szt.
  • Olej słonecznikowy – 2 łyżki
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony – 0,75 łyżeczki
  • Natka pietruszki – 0,5 pęczka
  • Mąka pszenna – 240 g
  • Proszek do pieczenia – 10 g
  • Twardy ser – 200 g

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki umyj i ugotuj do miękkości w mundurkach. Potem je obierz i ugnieć tłuczkiem.

 

2. Do masy ziemniaczanej, dodaj jajko, olej, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki, mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj i podziel ciasto na 4 części. Każdą rozwałkuj na wielkość dna Twojej patelni.

 

3. Ser pokrój na mniejsze kawałki i połowę poukładaj na jednym placku ciasta, przykryj drugim i sklej brzegi.

 

4. Gotowy placek, przekrój na cztery części w trójkąty i upewnij się, że wszystkie brzegi są sklejone. Czynność, powtórz z pozostałymi plackami.

 

5. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem przez 5-7 minut z każdej strony na złoty kolor. Gotowe!

 

Nadmiar tłuszczu, odsącz na ręczniku papierowym i podawaj na gorąco. Smacznego!

error: Content is protected !!